I Kirkenes tilbyr Fagskolen i Finnmark Anlegg og bergverk, en utdanning på 120 studiepoeng som leder til høyere fagskolegrad.
Studiestedets lokalisering:
Kirkenes er kjent som Barentsregionens hovedstad, med ca. 5000 innbyggere og et rikt kulturliv. Studiestedet har lokaler på Nothing Hill, en innovasjon, etablerer og utdannings campus med adresse Dr. Palmstrøms vei 15.
Bygget har tidligere vært Kirkenes sykehus frem til 2018, og ligger på toppen av Prestøya, ca. 15 minutters gangavstand fra Kirkenes sentrum.

Studiested Kirkenes er samlokalisert i Nothing Hill – en arktisk innovasjon, etablerer og utdanningscampus

Kartutsnitt som viser Kirkenes lufthavn og Kirkenes med FIF studiested Kirkenes lokalisert på Nothing Hill
Studiestedets akkrediteringer:
Studiested Kirkenes tilbyr per dato ett studie; Anlegg og bergverk. Se «studier og kurs» for nærmere informasjon om innhold og studieplan.
Historisk bakteppe:
Gruvedriften i Sør-Varanger er basert på lange tradisjoner med oppstart i 1906. Etter et kort opphold, er Grangex Sydvaranger nå i oppstartsfase for ny produksjon.
Etablering av fagskole for anlegg- og bergverksbransjene har som hovedmål å tilføre kompetanse til disse bransjene i regionen. I 2024 er Fagskolen i Finnmark eneste tilbyder av fagskoleutdanning innen bergverksfaget. Studiet fikk sin godkjenning av Nokut i 2014, etter et 4 års forarbeid og samspill mellom Finnmark Fylkeskommune og anlegg- og bergverksbransjene. Første studentkull ble tatt opp høsten 2015.
Kollektiv transport:
Kirkenes ligger i enden av E6, ca. 48 mil fra Alta og/eller Hammerfest.
Kirkenes lufthavn har flere daglige ruter til Gardermoen, Tromsø samt kortbanenettet i Finnmark. Flytid fra Oslo er ca. 2 timer.
Det er gode bussforbindelser fra Kirkenes lufthavn til Kirkenes sentrum og videre til Prestøya med Campus Nothing Hill.
Overnatting:
Kirkenes byr på flere hoteller og overnattingssteder som Scandic Kirkenes, Thon Hotel Kirkenes og Hotell Kirkenes. På Nothing Hill kan studentene leie svært rimelige student hybler.
Studiested Kirkenes – fremste styrke:
- Kompakt campus med mulighet for å leie rom for overnatting på studiestedet, nærbutikk og to cafeer innenfor avstand på 900m.
- Full tilgang til undervisningsrom kveldstid.
- Medstudenter som i likhet med deg selv ønsker å utnytte den fysiske samlingen maksimalt, med studiearbeid og oppfølging av jobben du har i hverdagen.
- Steinlaboratorium der du tester og klassifiserer stein og tilslag.
- Oppredningslaboratorium; under oppbygging. Forventet i drift i 2026.
- Moderate studentgrupper der hver student får tett oppfølging og veiledning.
Hva skiller Anlegg og bergverk i Kirkenes fra tilbud etter Nasjonalt fagskoleråds Nasjonal plan for Anlegg
Den nasjonale plan for Anlegg har tette bånd til relaterte bransjer som bygg, VVS og elkraft.
Studiet Anlegg- og bergverk har tette bånd mot gruve og bergverksbransjen. Dette gjenspeiles gjennom grunnlagsemnet Bergarbeid samt fordypning i gruve og mineralteknikk.
I studiet Anlegg- og bergverk, gjennomfører vi samme redskapsemner som i nasjonal plan. Likeså vil tilnærmet alle grunnlagsemner, dvs. ingeniørfagene, inneholde mye av samme kjerneutdanning.
Våre studenter velger i tredje studieår en fordypning på 20 studiepoeng i henholdsvis, Gruve og mineralteknikk, Anleggsteknikk eller VVA-teknikk.